Településünk 2020. évi fejlesztései

Adács község polgármestere, képviselő –testülete az elmúlt évi választások után jelentős pályázati tevékenységbe kezdett. Minden olyan pályázaton részt vettünk, mely találkozott Adács fejlesztési elképzeléseivel.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő hasonlóan, mint választási körzetének többi településén, támogatta az elképzeléseinket.

A Magyar Falu Program jó lehetőséget biztosít a kis települések fejlesztésére. Ezen túl a Belügyminisztérium útfelújítási pályázatai ill. LEADER pályázatok, TOP pályázatok szintén segítségünkre vannak.

Adács község képviselő –testületének egyik legnagyobb feladata az úthálózat fejlesztése. Célunk, hogy a következő években a település minden utcája szilárd burkolatot kapjon.

Ez évben a Magyar Falu Program keretében 10 millió forint pályázati támogatás felhasználásával megtörtént a Hunyadi és a Katona József út szilárd burkolattal való felújítása.

Az Önkormányzat szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be, ennek köszönhetően, saját pénzügyi megtakarításokból a Vörösmarty, Szent László, Erzsébet királyné utak felújítása is megtörtént 20 millió forintos költséggel. Célunk, hogy a következő évben további 5-6 utca kapjon szilárd aszfalt burkolatot.

A Róbert Károly utca lakói jelentős számú aláírást gyűjtöttek és kérték, hogy az utcájukban un. forgalom lassító kerüljön kihelyezésre. A KRESZ szabályai ellenére az autósok nagy része úgy száguldozott az utcában, mintha versenypályán lenne. A képviselő- testület úgy döntött, hogy balesetmegelőzés miatt eleget tesznek a kérésnek. Az Ady Endre útra, a Mátyás Király útra és a József Attila útra is a lakosság kérésére került sor a forgalom lassítók kihelyezésére.

A régi Egészségház felújítása már nem volna célszerű az épület állaga miatt, hiszen közel 100 éves épületről van szó, ezért új Egészségügyi Centrum felépítésére kerül sor 80 millió forint TOP pályázati támogatásból a jelenlegi orvosi rendelő mellett. Az épületben helyt kap a fogorvosi rendelő és az anya és csecsemővédelmi ellátás.

A Községháza és a jelenlegi orvosi rendelő energetikai felújítására kerül sor a  TOP pályázat segítségével, 71 millió forint összköltségből. A háziorvosi rendelőbe korszerű diagnosztikai eszközök kerülnek beszerzésre a Magyar Falu Program keretében 3 millió forint értékben.

A tervek között szerepel kerékpárút kiépítése TOP pályázat segítségével az Apolló Gumigyárig, 83 millió forint költséggel. Ugyancsak szerepel a tervek között a gumigyár kerítésétől az üzem bejáratáig a kerékpárút folytatása 50 millió forintos költséggel. Adács község lakosai így lehetőséget kapnak a kerékpárral való munkába járásra, ezen túl a sportolni vágyók is igénybe vehetik.

A településünk köztereinek gondozása, nyáron a fűvágás, télen szükség szerint a leesett hó eltakarítása folyamatos gondot okozott, hiszen nem álltak rendelkezésre nagy teljesítményű technikai eszközök. A Magyar Falu Program segítségével lehetőségünk lesz jövőre 11 millió forint értékben traktor beszerzésére, melyet fel lehet szerelni, megfelelő tartozékokkal.

Adács Község Önkormányzata és a Zéta Kulturális Egyesület együttműködése keretében az elmúlt években LEADER pályázatok segítségével megkezdődött a művelődési ház felújítása. Az épület 20 millió forint felhasználásával új tetőt kapott. A színházterem teljes felújítása, színpadburkolás, parkettázás, tapétázás, ajtók cseréje, mosdók átépítése 14 millió forintból készült el. A Magyar Falu Program keretében 5 millió forint támogatással sor került a régi épületrész ablakainak cseréjére, a tárgyalóterem és iroda festésére, tapétázására. Ezen túl a régi kazánházból kialakításra kerül a melegítőkonyha, a díszlet és jelmez raktár.

40 éve van napirenden a Tájház létesítése, melyben helyet kapnak Adács történelmi, tárgyi emlékei, lakberendezése. A Zéta Kulturális Egyesület 6 millió Forintot nyert erre a célra, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő támogatásával a Magyar Falu Program keretében. 3 millió forintért megvásároljuk az Árpád fejedelem úti házat, melyet 3 millió forintért régi állapotára helyre állítunk. A pályázat önrészt nem tartalmaz.

Az általános iskola és a művelődési ház előtt rendezvénytér kerül kialakításra. A jelenlegi parkoló, térkőburkolatot kap, az iskola előtt mobil színpad kerül elhelyezésre LEADER pályázat segítségével, melynek összege 10 millió forint. Az önkormányzat biztosítja a 15%-os önrészt. Az egri Érseki Hivatal 750 ezer forinttal támogatja a munkálatokat.

A községi játszótér létesítése folyamatosan felmerül a lakossági kérések között. A Magyar Falu Program keretében 3 millió forintos támogatást kaptunk a megvalósításra. Ezt az Önkormányzatnak még szükség szerint ki kell pótolni a jövő évben. A játszótér kialakítására a Községháza melletti területen kerül sor.

Térfigyelő kamera rendszer megvalósítására pályázatot nyújtottunk be a LEADER-hez. A kamerák a település bejáratainál kerülnek kihelyezésre ill. olyan frekventált helyeken, ahol jól megfigyelhetők a gépkocsimozgások. Fő célunk az illegális szemétszállítás gátlása és a rendkívüli baleseti, biztonsági események felderítése. A kamerarendszer létesítése 5 millió forint, mely 15%-os önrészt tartalmaz.

A Magyar Falu Program keretében sor került az óvodai udvar felújítására, új udvari játékok beszerzésére, melyek költsége 4,5 millió forint volt.

Az összes folyamatban lévő ill. várható beruházások összege 362.250 000 Forint.

Jelenleg az un. Zsombiki település részen önkormányzati segítséggel, helyi vállalkozó munkájával utak felújítása van folyamatban. Ugyancsak sor kerül több út kátyúzására.

Köszönöm a képviselő-testületnek, hogy támogatják a munkámat, ezáltal településünk fejlesztését.

Soha Márton – polgármester sk.

Hasonló cikk:

Tájékoztató az ebösszeírásról

Tisztelt Kutyatartók ! Az önkormányzat feladata, hogy a község kutya állományát nyilvántartsa. Mivel a nyilvántartásnak …