Adácsról

adacs

A Mátra előterében, az Alföld északi peremén fekvő község kitűnő termőtalajú területe már a bronzkori embert is letelepedésre csábította, ahogy ezt a határában talált régészeti leletek is bizonyították. A Honfoglalás után az Aba nemzetség birtokába került. A település első írásos említése 1323-ból maradt ránk, Adach névalakban említették. Az évszázadok során gyakran váltották egymást tulajdonosai, olyan befolyásos családok birtokolták, mint a Perényiek, a Bebekek vagy a Koháryak. Leghosszabb ideig a Batthyány család tulajdonában volt, a 18. sz. közepétől mintegy 150 évig. Egyes vélemények szerint a falu 1706-ban elpusztult és 1712-es újratelepülése során foglalta el mai helyét.

A hagyományosan mezőgazdasági jellegű település dinnye és gabonatermesztéséről híres.
Az ország gazdasági vérkeringésébe a 19. század végén megépült vasútvonal kapcsolta be. Nagy előrelépés volt életében az 1991-ben megépült az Adácsot Gyöngyössel összekötő út, mely megszüntette zsáktelepülés jellegét.
Az azóta kiépült M3-as autópálya tovább javította közlekedési helyzetét, amely befektetők számára is vonzóvá teheti. A község korszerűsödik, csakúgy, mint intézményei. Nemrégiben újult meg az Általános Iskola és a Sportcentrum.

A településen több műemléknek nyilvánított lakóház található, melyek a XIX. század népi építkezésének emlékei. A tópart határában temetőt tártak fel: leletanyaga az Egri Vármúzeumban található.

A teljes infrastruktúra kiépült a községben. A villamosítást 1966-ban fejezték be. Valamennyi lakás vezetékes ivóvízzel van ellátva. A gázbekötésre 1990-ben került sor. 2005-ben kiépült s szennyvízhálózat és a kábeltévé rendszer. Épül, szépül a község: központi része és a fő utak új világítást kaptak. A belső úthálózat több km-rel bővült. A községben üzemelő kiskereskedelmi boltok fele élelmiszer jellegű, emellett vendéglátó és két falusi turizmusi egység kereshető fel. A pénzintézeti szolgáltatásokat a Vámosgyörk és Vidéke Takarékszövetkezet biztosítja. A vállalkozások köre viszonylag szűk. A megélhetési lehetőséget tekintve ma már a legnagyobb munkáltató a MÁV, sokan Visontára vagy Gyöngyösre járnak el dolgozni.

A község határában található a halastó, kedvelt kirándulóhely. A tó mellett közel százötven kis üdülő épült az elmúlt években. A tavat 1972-73-ban hozta létre a helyi termelőszövetkezet víztározás (öntözés) céljából. Jelenleg haltenyésztés, horgászat folyik a területen, illetve üdülőterület. A tó – jelenlegi gazdájának köszönhetően – jelentős népszerűségnek örvend a horgászok körében. Évente több alkalommal megrendezett neves horgászversenyek színhelye. Nemzetközi látogatottságú.

A tó madárvilága:

A tó a kialakulása után viszonylag rövid időn belül jelentős madár-élőhellyé vált, ez adja egyik komoly természeti értékét. A tó és tókörnyék madarainak megfigyelését Szalai Ferenc amatőr ornitológus végezte 1973-tól a mai napig folyamatosan. Egyes fajokat hálóval is befogott, másokat megfigyelés vagy hang alapján azonosított.

A tavon, illetve a tókörnyéken megfigyelt, bizonyítottan fészkelő fajok:

Kisvöcsök, búbos vöcsök, törpegém, fehér gólya ,tőkés réce, böjti réce, barna rétihéja, vörös vércse, fogoly, fürj, fácán, guvat, vizityúk, szárcsa, bíbic, piroslábú cankó, sárszalonka, örvös galamb, balkáni gerle, vadgerle, kakukk, erdei , ülesbagoly, búbos pacsirta, mezei pacsirta, füsti fecske, molnárfecske, parlagi pityer, sárga billegető, barázdabillegető, fülemüle , házi rozsdafarkú, cigány csaláncsúcs , feketerigó, berki tücsökmadár , foltos nádiposzáta , énekes nádiposzáta , nádirigó, karvalyposzáta, barátposzáta, mezei poszáta, függőcinege, sárgarigó, tövisszúró gébics, szarka, seregély, házi , veréb, mezei veréb, csicsörke, zöldike, tengelic, kenderike, sordély,

Tavaszi és őszi vonulások idején megfigyelt fajok:

Bakcsó, nagykócsag, kiskócsag, szürkegém, vörösgém, kanalasgém, nagylilik, vetési lúd, bütykös hattyú, csörgőréce, nyílfarkú réce, kanalasréce, barátréce, cigányréce, kabasólyom, kék vércse, apró partfutó, havasi partfutó, pajzsos cankó , kormos cankó ,szürke cankó, erdei cankó, réti cankó , billegető cankó ,nagygoda ,gulipán ,dankasirály, kormos szerkő, kék galamb, jégmadár, gyurgyalag, partifecske, réti pityer ,rozsdástorkú pityer ,erdei szürkebegy ,vörösbegy ,kékbegy ,énekes rigó ,cserregő nádiposzáta ,kertiposzáta ,sisegő füzike ,csilpcsalp füzike ,széncinege ,kis őrgébics ,szajkó ,csóka ,vetési varjú ,dolmányos varjú ,holló, erdei pinty, meggyvágó,

Télen megfigyelt fajok:

Héja, karvaly, gyatásölyv, egerészölyv ,kis sólyom ,ökörszem ,fenyőrigó ,nagy őrgébics, citromsármány, csíz, süvöltő.

A község az utóbbi években a Heves megye egyik legdinamikusabban fejlődő települése lett.

 

Hasonló cikk:

Egészségügy

Védőnő Habányné Nagy ZsanettRendel: Adács Szabadság tér 3. | Tel: 37/550-011 Fogorvosi ellátás HELYETTES  FOGORVOSI  …